Historie Stadsbrug De Oversteek

Om 15:00 in de middag van 20 september 1944 ondernamen parachutisten van de 504e RCT (Regimental Combat Team, na de landing op Sicilië geformeerd uit de 504e Parachute Infantry Regiment, de 307e Airborne Engineer Battalion en de 376e Parachute Field Artillery Battalion) van de Amerikaanse 82e Luchtlandingsdivisie de oversteek in 26 canvas bootjes. Van de 260 man in de eerste oversteek raakte ongeveer de helft gewond of werd gedood. Men voer vijf maal heen en weer, echter de eerste keer bleven er 16 bootjes achter aan de overkant. Tijdens deze aanval verloren 47 man het leven, maar het doel werd wel bereikt. 's Avonds waren zowel de verkeers- als de spoorbrug in geallieerde handen en maakten zo de weg vrij voor het Britse 30e Legerkorps. Helaas kwam deze actie te laat om de Britse 1e Luchtlandingsdivisie in de Slag om Arnhem te ontzetten.

 

Ter herinnering aan deze actie en de hierbij omgekomen soldaten, is op 18 september 1984 aan de Oosterhoutse zijde een monument opgericht. Tevens zal de nieuw te bouwen stadsbrug, die in 2013 op ongeveer dezelfde plaats als de Waaloversteek zal worden opgeleverd, de naam 'De Oversteek' krijgen.

 

Op 20 september 2009 werd in bijzijn van Britse en Amerikaanse veteranen, koningin Beatrix, de Britse prins Philip, meerdere hoogwaardigheidsbekleders en 15.000 bezoekers, dit onderdeel van operatie Market Garden en de bevrijding van Nijmegen, op die dag 65 jaar geleden, herdacht.
 
(Bron: Wikipedia)